Приборкати Excel: ресурси для вивчення і корисні лайфхаки

Приборкати Excel: ресурси для вивчення і корисні лайфхаки

Microsoft Excel – як англійська: ти маєш володіти ним за замовчуванням. Готова таблиця з можливістю автозаповнення має безліч варіантів застосування: швидкі розрахунки і обчислення, побудова графіків і діаграм, створення звітів і аналізів. Навіть якщо цифри і таблиці – це щось із твоїх нічних жахів, доведеться визнати: без Excel нині нікуди, особливо на старті кар’єри. З’ясовуємо, чим він корисний і як його опанувати.

Зазубрив(-ла) теорію, а вона так і не знадобилася – з такою ситуацією регулярно стикаються всі студенти, однак це точно не про Excel. Програма має величезний арсенал функцій, які сильно спрощують життя, і стануть тобі у пригоді в будь-якій сфері, де б ти не працював(-ла). Завдяки Excel можна розраховувати прибутки компанії, маркетинговий бюджет або рентабельність, оцінювати виконання плану продажів.

Програма незамінна для HR-менеджерів: вона допомагає скласти розклад співробітників, розрахувати бонуси і доплати, побудувати діаграми, за якими можна швидко і якісно підбирати персонал – порівнювати кандидатів за багатьма критеріями і визначати, які з них найбільше підходять на конретні посади. Загалом майже все, що потребує довгого аналізу, звірянь, підрахунків, порівнянь і оцінювання вручну, простіше і швидше можна зробити в Excel. Утім головне – отримати базові навички та зрозуміти принципи роботи. На співбесідах роботодавців переважно цікавлять такі знання Excel, як зведені таблиці, добір параметрів, задачі оптимізації (пошук рішення), рідше – написання макросів. Тож пропонуємо корисні ресурси і поради, які дозволять перейти на «ти» з Excel.

Ресурси для вивчення Excel

Prometheus пропонує безкоштовний курс «Документоведення в Word та аналітика в Excel». Творці платформи впевнені, що вміння працювати з текстовим редактором Word та табличним процесором Excel не повинні обмежуватися первинними навичками зі звичайного набору тексту або використання функції суми для підбиття підсумків електронної таблиці. Якщо хочеш довідатись всі таємниці цих життєво необхідних програм – тобі сюди. Відеолекції, завдання і форум доступні в будь-який час. Курс триває 5 тижнів, а якщо успішно складеш усі завдання, зможеш отримати сертифікат про його завершення з підписом викладача.

EDUGET — інноваційна платформа онлайн-освіти, яка пропонує кілька курсів з Excel. Базовий курс безкоштовний, а варіанти з індивідуальними консультаціями викладача онлайн – 950 грн. Крім відеолекцій, до кожного заняття є доступні для завантаження таблиці Excel з матеріалом за конкретною темою, тести для самоперевірки, результати яких автоматично зберігаються в Особистому кабінеті.

На платформі «Навчальний центр інновацій» можна обрати курси Excel за рівнями. Сюди входить короткий конспект лекцій та задачі в електронному вигляді. На кожному занятті слухачі виконують завдання, створені на прикладах із реального життя. Заняття проходять в невеликих групах, індивідуально або дистанційно. Залежно від формату курс триває від 18 до 24 годин. Після кожного уроку треба виконати домашнє завдання, а після завершення курсу дають сертифікат.

Київський навчальний центр «Курсор» пропонує націлений на бізнес-процеси компанії «Курс для економістів» із застосування Excel для економічних розрахунків. Розробники обіцяють досконале освоєння електронних таблиць і сучасних баз даних: термінологію, відомості про функції елементів керування, об’єктів і команд меню. Також в курс включені найбільш поширені кейси і фінансово-економічні розрахунки з цінних паперів. Окрема увага приділяється VBA (Visual Basic for Applications): мова програмування значно розширює навички роботи з таблицями при аналізі і обробці даних, дозволяє автоматизувати і суттєво спростити роботу з комірками, листами і книгами Excel. На платформі також доступний курс з детального вивчення макросів в Excel. Навчання доступне в Zoom і Skype, також є вебінари. Вартість курсів – від 1500 грн, пробний урок – безкоштовний.

DATA bi має кілька онлайн-курсів Excel на вибір: «Excel: бізнес-аналіз і прогнозування» та «Excel VBA (макроси): автоматизація бізнес-задач» – середнього рівня складності, «Excel Advanced: просунуті інструменти» – для просунутих користувачів.

Матеріал курсів повністю побудований на даних реального бізнесу: продукти, бренди, клієнти, географія, люди – уся база надана справжніми чинними підприємствами.

Курси передбачають 27+ годин практичних занять із тренером (4-5 тижнів), 100+ кейсів і задач, 12 домашніх завдань і курсовий проєкт. Розробники також обіцяють високу якість усіх відеозаписів і файлів. З кожним учасником індивідуально працює тренер підтримки: він дає зворотній зв’язок протягом курсу, а потім ще 6 місяців після його завершення. Онлайн-курс з вільним графіком коштує 2400 грн, курс із живими ефірами – 3230 грн, а відвідувати офлайн-заняття можна за 4140 грн.

Поради і лайфхаки в Excel

Щоб швидко заповнити активні комірки вмістом розташованої вище комірки, натисни комбінацію клавіш Ctrl + D. При цьому початкова інформація (константа) буде просто скопійована, а вміст комірок нижче буде змінюватися відповідно до встановленої формули.

Якщо тебе не влаштовує, що число стовпчиків і рядків майже нескінченне, то порожні комірки можна приховати. Для цього виділи зайві стовпці таблиці, натисни праву кнопку миші і з контекстного меню вибери команду «Приховати», потім те саме виконай з рядками. У підсумку в таблиці буде видно тільки задіяні рядки і стовпці.

Для швидшого виділення стовпців натисни комбінацію клавіш Ctrl + «стрілка праворуч» – курсор з’явиться в останньому стовпці; виділи його, перейди в початок таблиці і виділи перший з прихованих стовпців, утримуючи клавішу Shift. Для швидкого виділення рядків виконай ту саму операцію, застосувавши замість комбінації Ctrl + «стрілка праворуч» комбінацію Ctrl + «стрілка вниз»

За замовчуванням заголовки стовпців виводяться тільки на першій сторінці. Щоб вони друкувалися на всіх сторінках, в меню «Файл» вибери команду «Параметри сторінки» > «Лист» і в групі «Друкувати» на кожній сторінці в полі «Наскрізні рядки» вкажи рядок з підписами стовпців – заголовки з’являться на всіх сторінках документа.

Якщо часто маєш необхідність перекладати кирилицю в трансліт, то ця функція – для тебе. Відкрий редактор Visual Basic (Alt + F11), встав новий порожній програмний модуль («Вставити» > «Модуль») і скопіюй туди текст цієї функції. Тепер на будь-якому аркуші цієї книги ти можеш використовувати цю функцію, вставивши її через меню «Вставка» > «Функція», категорія «Визначені користувачем».

Проходь курси і тестуй лайхаки уже зараз, щоб у потрібний момент бути у всеозброєнні і не витрачати нерви і час на спроби розібратися в усьому і одразу.

Comments are closed.